piatok 29. marca 2013

Skladovanie čaju



Tento článok pripravil Mário.

Je potrebné venovať správnemu skladovaniu čaju pozornosť? Asi všetci čo pijú čaj vedia, že tak ako aj napríklad iné bežné potraviny aj čaj má pri skladovaní určité pravidlá a keby ho nechali len tak vysypaný v nádobe niekde na stole asi by ho o týždeň  mohli už len vyhodiť. Samozrejme rôzne čaje majú aj rôzne pravidlá skladovania a zatiaľ čo pu-erhy možno skladovať roky a ešte im to pridá na chuti, také japonské gyokuro po otvorení treba spotrebovať za pár dni. Začnime teda dôležitými vlastnosťami čaju

1. čaj dobre pohlcuje vlhkosť

Čaj veľmi ľahko pohlcuje vodu zo vzduchu a tá ho následne znehodnocuje.  Ak obsah vody v čaji dosiahne hranicu 10% a viac (obsah vody v kvalitnom čerstvom čaji sa pohybuje v rozmedzí 3% - 5%)čaj začne plesnivieť. 

2. čaj dobre pohlcuje pachy

Chcete čaj s príchuťou mydla, korenia alebo vonnej tyčinky a neviete ako? Je to jednoduché, stačí čaj ponechať 24 hodín v blízkosti zdroja týchto pachov a dielo je hotové. Ak sa vám ale naopak niečo takéto hnusí (a to by malo) tak si treba dávať pozor, ani sa čaj nedostal do kontaktu s rôznymi arómami (ani plastové nádoby nie sú najvhodnejšie).

3. čaj ľahko oxiduje

Počas skladovania čaj prirodzene oxiduje. Časom čaj mení svoju farbu, chuť a vôňu (obzvlášť zelený čaj). Rýchlosť oxidácie závisí aj od teploty a vlhkosti.

Ako teda čaj čo najlepšie skladovať?

1. Teplota

So stúpajúcou teplotou čaj stráca svoju kvalitu rýchlejšie.  Chladnička je dobrá cesta ako udržať čaj dlhšie čerstvý.

2. Vlhkosť

Čaj treba skladovať na suchom mieste, ak sa rozhodnete pre chladničku, treba sa uistiť, že čaj je v dobre uzavretej nádobe. Vlhkosť z chladničky ho môže ľahko znehodnotiť.

3. Vzduch

Kyslík vo vzduchu spôsobuje oxidáciu, takže v zle uzavretej nádobe sa rýchlo znehodnocuje. Na skladovanie čaju je vhodné používať dózy s tesním uzáverom.

4. Svetlo

Čaj vystavený svetlu rýchlejšie podlieha chemickým procesom, ktoré ho znehodnocujú.  Sklenené nádoby sú vhodné iba v tmavých priestoroch. Tak isto sa vyhnite nákupu čaju v sklenených dózach, ktoré sú dlhodobo vystavené svetlu, ako to býva u mnohých obchodníkov.

Tak keď si to zhrnieme, tma, chlad, bezpachové prostredie a minimálna cirkuláciu vzduchu sú ideálne podmienky na skladovanie prakticky všetkých čajov. Samozrejme ak ale pijete čaj ako náš Vlado je to úplne jedno, pretože ho vypijete skôr ako sa stihne pokaziť.


1 komentár: