utorok 9. októbra 2012

Formosa Wen Shan Bao Zhong Aged Oolong 1976


Formosa Wen Shan Bao Zhong Aged Oolong 1976. Máme mu vykať? Čaj ktorý je starší ako my. Po dlhšom uvažovaní a dohadovaní ako môže asi chutiť, sme si ho konečne objednali. Dá sa kúpiť na www.nomad.sk.

 
Kedže ide o čajovú špecialitku, tak sa aj pri tomto čajíku jedná o trošku inú prípravu  ako sme zvyknutí pri "bežnejších" oolongoch. Čajík treba najprv prepláchnuť, predsa len je starší a prešiel veľmi dlhú cestu až sem. Prvú dávku môže dostať napríklad hneď čajový majster.


Prvý nálev sa lúhuje cca 1 min. Čuchátko zaplní vôňa. Úplne iná na akú sme zvyknutí pri oolongoch. Vôňa je medová, evokuje nám aj vôňu starej horkej čokolády, je troška cítiť po ovocí, ale najviac je cítiť graftový tón. Chuť nás prekvapila. Vedeli sme že to niečo iné, ale aj tak. 


V chuti sú kvetové tóny, ovocné, graftové, korenisté a navyše aj chuť starej horkej čokolády ( Starej ešte neznamená že chutí zle ). Chuť je veľmi vyrovnaná, ničím nerušivá. Farba je medovo oranžová.

Druhý nálev cca 5 min. Chuť je rovnaká ako v prvom náleve ale intenzívnejšia, stále však jemná. 

Tretí nálev cca 15 min. Chuť je už menej výrazná, graftový tón ustupuje, na scénu sa hlásia chute ktoré v predchádzajúcom náleve potláčal. 

Štvrtý nálev je cca 30 min.  Tento nálev by sme odporučili aj dlhšie, pretože už bol aj po tej pol hodine veľmi jemnučký. 


Pri dlhších nálevoch sa odporúča konvičku zalievať horúcou vodou aby si udržala teplotu. Pokiaľ však máte kvalitnú yixingovú, netreba to robiť často. Dobrá konvička si teplotu udrží.



Slová na záver. Pokiaľ mate radi zaujímavé chute, tak tento oolong určite nesklame. Je zaujímavý do špiku kostí.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára